De betere burger van Double B

Double B-1

Iedere zichzelf respecterende stad heeft er een: een goeie burgertent. Leeuwarden dus ook en de naam is ‘Double B’. Kenners zullen in het logo van Double B duidelijk een gestileerde hamburger herkennen. Maar wat eigenaar Jan Oosterhoff betreft, draait het net zo goed om de muziek. En dat vinden wij prima. Een goeie burger met lekkere muziek. Of een lekkere burger met goeie muziek. Sinds de opening kent Double B een vliegende start en komt Jan en alleman even polshoogte nemen. Een droomstart ook, want na drie jaar afwezigheid is de horecaondernemer ‘Back in Business’. Een ‘no-nonsense’ concept noemt hij Double B. Voor een fluitje betaal je 1,90 en een burger heb je al vanaf 6,50. De zaak is iedere dag vanaf 16.00 uur geopend.

Goed, laten we beginnen met de muziek. Het enige genre wat je in Double B zult horen is ’sixties, seventies en eighties’. Nee, geen nineties! Creedence Clearwater Revival, Aretha Franklin, Rolling Stones. Beetje rock, beetje soul. Niet al te veel dansmuziek, maar wel lekker veel classics. “Dat heb ik altijd gewild. De muziek draaien die ik zelf leuk vind. Jaren heb ik gewerkt met muziek die, laten we zeggen iets ‘volkser’ is. Inderdaad, veel Nederlandstalig en andere meedeiners. Ook gezellig, maar dat wilde ik absoluut níet in Double B. De muziek staat ook niet zo hard. Ik vind dat je een normale conversatie moet kunnen voeren bij de hamburgers die je eet. Maar ja, als ze ineens beginnen te dansen, dan zetten we het volume natuurlijk een paar streepjes hoger. Het is maar net wat de sfeer is,” aldus Jan Oosterhoff.  Oké, met de muziek zit het dus wel goed. Nu het eten…

Wat ons aangaat is een goeie burger een serieuze zaak. Daarom noemen we het ook een burger en geen broodje hamburger. Zouden we het toch zo noemen, dan dreigt het gevaar van de verkeerde associatie. Want in alle eerlijkheid; veel cafés proberen je een goedkope, op smaak gebrachte, vleesachtige broodspons te verkopen. En dat willen we niet. Een klassieke hamburger is gemaakt van 100% rundvlees met hooguit wat zout en peper of een geheime seasoning. In het ideale geval wordt hij vakkundig (dus medium-rare voor een juicy burger) boven een houtskoolvuurtje gegrilld. Een burger is dus zeker geen platte gehaktbal, met broodkruim, varkensvlees en ei erin. Laat staan met toevoegingen als smaakversterkers, conserveringsmiddelen en bindmiddelen, maar die horen in geen enkel gerecht. De totale burger krijgt zijn karakter door de sla, ui, tomaat, sauzen en eventueel nog een extra topping. Het gebruik van mayonaise op een burger is typisch Nederlands en eigenlijk ‘not done’. Maar goed, iedereen moet zijn burger vooral eten zoals hij ‘m zelf lekker vindt, dus als dat met mayo is; so be it.

Bouw je eigen burger
In Double B serveren ze vijf verschillende burgers: een beef burger van 175 gram, een Double B burger, dat is een dubbele beefburger (350g), een Irish burger gemaakt van de Aberdeen Angus, een traditioneel Iers runderras uitsluitend bestemd voor vleesproductie, een chicken burger en een vegetarische burger. De burgers kosten 6,50 euro (de dubbele kost 8,-), inclusief de ‘free toppings’ zoals sla, tomaat, ui en pickles. De extra toppings kosten 0,50 euro per soort. Je kunt kiezen uit bacon, cheddar (kaas), champignons, jalopeños (soort peper), avocado, ananas, gebakken ei en nachos. Extra sauzen à 0,25 euro per saus: curry, chili, barbecue en guacamole. En als bijgerecht kies je friet (1,50), salade (1,-) of nachos. Dus degene die zijn burger flink ‘oppimpt’ zal zo rond de 10,- uitkomen. En voor dat geld heb je een hele hap.

Fingerfood
Behalve burgers staat er bij Double B ook finger food op de kaart, zoals mini-burgers, knoflookbrood, spareribs, chicken wings en het favoriete gerecht van de Swedish Chef uit de Muppetshow: ‘chicken in a basket.’ Maar ook de vertrouwde bitterballen, vlammetjes en een ‘blokkie kaas’ ontbreken niet. De meeste gerechten staan in het Engels vermeld. Dit om een beetje in lijn te  blijven met het concept, dat natuurlijk sterk is geïnspireerd op de ‘burger bars’ in de Verenigde Staten. Een leuk gadget uit de States zijn overigens de bierzuiltjes die op de bar van Double B staan. Het zijn een soort minitapjes met zo’n drie liter bier erin. Het leuke is dat in de voet van de tap twee dobbelstenen zijn verwerkt, waarmee je een spelletje kunt spelen. Je hoeft alleen maar op een knopje te drukken en de dobbelstenen beginnen te rollen. Leuk om bijvoorbeeld ‘maggie’ te spelen. In ieder geval vallen de dobbelstenen nooit op de grond.

Extra ruimte
In Double B kun je ook in besloten kring van je burger genieten. Er zijn namelijk twee aparte ruimtes voor dit doel beschikbaar. Beneden, bij de bar, is een klein zaaltje geschikt tot circa 20 personen en boven is een grotere ruimte waar tussen de 30 en 100 man terecht kunnen. De zalen zijn gratis te gebruiken. Volgens Jan Oosterhoff wordt hier al volop gebruik van gemaakt. Zo heeft een voetbalteam er zijn kampioenschap gevierd, zijn er personeelsfeestjes geweest en in de grote zaal is al ingewijd door een nieuwbakken bruidspaar met aanhang. We vervolgen onze weg naar buiten en zien dat er op het terras aan de achterkant nog veel meer ruimte beschikbaar is. Er staan al parasols en een gasbarbecue klaar voor gebruik, maar bij het schrijven van dit artikel was het terras verder nog leeg. De verwachting is dat het terras vanaf mei is geopend. In onze gedachten zien we de sangria-lady al rondlopen om de glazen van de gasten met een verleidelijke glimlach bij te vullen.

Nu blijkt dat de formule van Double B aanslaat, kunnen de puntjes op de ‘i’ worden gezet. Maar het ‘no-nonsense’ idee en de muziek zullen wel blijven. Tot slot laat Jan ons nog weten dat Double B in de nabije toekomst ook gaat bezorgen. Er is al een mogelijkheid tot afhalen en er rijdt ook al een brommertje rond die hier en daar wat bezorgt, maar het plan is om dat nog verder uit te bouwen. Veel Leeuwarders hebben de smaak van Double B dus te pakken en nu is het de kunst om dat vast te houden. Wij hebben er alle vertrouwen in, ook omdat Jan vaker met dat bijltje heeft gehakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *