Column Willem Schaafsma: Uitdaging in de Blokhuispoort

Achter de schermen zijn we al twee jaar bezig, bezig met het heropenen van Café de Bak en het nieuwe Drink & Eetlokaal Proefverlof. Eindeloos blijft en Proefverlof wordt geen tweede Eindeloos. Ik doe het niet alleen maar samen met Hotze Bouma en Johan de Jong.

De Blokhuispoort.

8 jaar geleden kwam ik terug in Friesland en opende ik Restaurant Eindeloos in Leeuwarden. Eén van de eerste dingen die ik samen met mijn vriendin Jessica deed was een rondleiding door de oude gevangenis de Blokhuispoort. Een boeiende rondleiding door oude gangen, celblokken en isoleercellen.

Toen al vond ik het een fantastische locatie voor bedrijven en horeca. De jaren erna bleef ik de Blokhuispoort volgen en zag ik deze groeien met bedrijven en evenementen zoals kleintje culinair, Jailhouse Rock, Jailbreak en Smûk & Smikkel.

Ongeveer 4 jaar geleden kwam ik in contact met Hotze. Hij vroeg of ik de Bakhap wilde verzorgen, ofwel het concept eten wat de pot schaft welke op vrijdagavond werd geserveerd. Een leuk idee en dit was gelijk het begin van onze samenwerking. Ik heb toen laten vallen dat als er ooit ruimte kwam voor meer horeca in de BHP ik er graag onderdeel van wilde zijn.

Met de overname door BOEi, deze is eigenaar van de Blokhuispoort, kwam deze kans en kreeg ik een telefoontje van Hotze, of ik samen met hem en Johan een nieuw plan wilde schrijven voor de horeca in de Blokhuispoort. Zo is de drie-eenheid ontstaan.

Wat gaan we doen.

Medio augustus openen we Drink & Eetlokaal Proefverlof een heerlijke plek met veel licht en ruimte en een waanzinnig terras aan het water. Houd www.proefverlof.frl in de gaten voor het laatste nieuws. In 2018 heropenen we Café de Bak, de huiskamer van Leeuwarden. Deze laatste komt in de bibliotheek aan het eerste plein van de oude gevangenis.

Waarom.

Ik heb altijd de ambitie gehad om te groeien. Eindeloos is mijn startpunt en we maken daar geweldige momenten mee; wekelijkse fijne gasten, bijzondere trouwerijen, een 25 jarig samenzijn. Daarnaast koken we op bijzondere locaties zoals festivals in en om de stad, een diner op een boerderij of tuin, altijd wel weer een nieuw moment of spannende locatie waar ik van geniet.

Ik ga mezelf niet opsplitsen maar blijf in Eindeloos koken waar Jorrit, Ward & Chris de voorbereidingen doen. In Proefverlof kookt Chef Stefan en Sous chef Feddy, twee aanstormende talenten die onder mijn leiding de gerechten koken in Proefverlof. Het is mijn droom om mijn visie over eten en koken te delen en jongeren op te leiden. Door Proefverlof en Café de Bak krijg ik daar nog beter de kans voor.

Wat gaan we hier proeven.

Eerlijk gezegd, teveel om op te noemen maar om je toch een indruk te geven een rijtje: huisgemaakte Terrine, Steak tartaar, Carpaccio, Poke bowl, Bloemkool Tandoori, Melkkoe ossenhaas, sucade, beengerijpt ribstuk, ravioli, risotto, pasta, octopus, zelf gesneden friet, crème brullee, chocolade taart, Tromp appeltaart en nog veel meer. Niet alleen het eten wordt speciaal ook een moment om heerlijk te borrelen met simpele maar mooie hapjes en een lunch behoort tot de mogelijkheden. Naast eten en drinken belooft het een bijzondere ervaring te worden in de oude gevangenis waarin we ons gaan onderscheiden met het geven van mooie momenten!

Graag tot ziens in Eindeloos, Proefverlof en Café de Bak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *