Column Richard van Gelderen: cultuur koop je niet, dat ontstaat

Er zijn momenteel twee onderwerpen “hot” in Leeuwarden: Het nieuwe Cambuurstadion en Culturele Hoofdstad 2018. Van beide word ik onderhand een beetje schijtziek. Van het Cambuurstadion omdat ik het idee heb dat onze gemeente er alles aan doet om het tegen te houden en van CH2018 omdat ik het idee heb dat onze gemeente er echt álles aan doet om hier een (al dan niet persoonlijk) pronkstuk van te maken. Met alle respect, maar liefst VIJF Leeuwarder wijken staan in de top tien van gemeenten waar armoede het sterkst is gestegen. Ook deze mensen zien dat het project Zaailand 100 miljoen euro gemeenschapsgeld heeft gekost. Ook deze mensen zien de miljoenen die door dit linkse prestige project voor de elite verslonden worden. We staan er bij en kijken er naar. Tuurlijk, het Zaailand en Fries Museum zijn prachtig geworden. Maar loop even twee straten verder en je ziet de leegstand en verpaupering op de Wirdumerdijk, Nieuwestad, Kelders en Voorstreek.

Ik vrees dat de focus van CH18 komt te liggen op het Zaailand. De bedrijven om dit plein heen zullen er inderdaad de vruchten van plukken. Voor de ondernemers elders in de stad zal dit mijns inziens gewoon tegen vallen. Ik zie zo’n cultureel toerist op wandelschoenen, broekspijpen in de sokken, veters er omheen gebonden, met rugzak inclusief thermoskan en voorgesmeerde boterhammen nou niet om 1 uur ‘s nachts met de handjes in de lucht in de Ouwe Stoep staan dansen. Nu werd door de burgemeesters van Leeuwarden en Smallingerland het idee geopperd om de inwoners elk één euro te laten bijdragen aan de marketing van CH2018. Dus ook de inwoners van die vijf armste wijken. Hoe ver kun je van de realiteit af staan, vraag ik me dan af… Ik kan me nog een burgemeester van Smallingerland herinneren die wat te veel zoop en een voorkeur voor dames van plezier had. Hij moest aftreden, maar ik weet zeker dat deze uitspatting veel minder heeft gekost dan die één euro per inwoner. Maar dit terzijde.

Nee, gemeente Leeuwarden: Cultuur kóóp je niet, dat ontstaat. Door mensen hun gang te laten gaan en hen daar gelegenheid toe te geven. Niet door horeca eerder te sluiten en zondags het betaald parkeren weer in te voeren. Hoe jaag je ze de stad uit… Triest. Héél Leeuwarden is Culturele Hoofdstad en niet alleen het centrum. Ik ben zeer benieuwd wat de bewoners en ondernemers in de rest van de stad hier van gaan merken. Voorlopig is onze winkeliersvereniging (Willem Alexanderplein) tot nu toe alleen maar benaderd door CH2018 om onze jaarlijkse LOF bijdrage voor VIJF jaar af te staan aan CH2018. Dit is geld waar wij elk jaar aanspraak op maken voor verbetering van ons winkelcentrum. Wij hebben uiteraard geweigerd.

Het nieuwe Cambuurstadion is financieel nagenoeg rond en kost bij lange na niet zoveel gemeenschapsgeld. Door dit door te laten gaan, geef je Cambuur de mogelijkheid door te groeien tot een stabiele eredivisionist waar om de twee weken, tot in de lengte van dagen, 15.000 mensen veel plezier aan beleven. Zeventien wedstrijden maal 15.000 toeschouwers, dan heb je het over een kwart miljoen mensen per seizoen. Plus de werkgelegenheid die de bedrijven in het stadion verschaffen.

Begrijp me niet verkeerd, ik hoop écht dat CH2018 voor elke Leeuwarder een succes wordt, maar gezien de kosten die er voor gemaakt worden en de tegenvallende inkomsten uit sponsoring ( men wilde 2018 sponsors voor EUR 2018, dit is inmiddels verlaagd naar EUR 750…), heb ik grote twijfel. Mijn advies voor de toekomst zou zijn: Laat de ondernemers gewoon hun ding doen, geef hen daar de ruimte voor, laat de teugels (regeltjes etc.) een beetje vieren en dan ontstaat cultuur vanzelf. Want zoals het nu gaat, wordt CH2018 naar mijn mening gewoon een StraatfestivalXXL.

De groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *