Carel neemt waardig afscheid van Schaaf City Theater

Schaaf City Theater bestaat al 221 jaar, maar is nog springlevend. Het theater is tot aan het nieuwe jaar volgeboekt. In de oudste huiskamer van Leeuwarden is plaats voor iedereen die een goed feest zoekt, of een bijzondere avond uit wil hebben. Helaas stopt de huidige exploitant vanaf 1 januari met het beheer van Schaaf.

Tot de rand gevuld
Carel en Daniël Nout nemen waardig afscheid van hun achtjarig beheer van Schaaf. Tot het nieuwe jaar is het stadstheater volgepland met de gaafste bands. Een greep uit de geplande evenementen vind je hieronder.


Stahlzeit
Sensationeel, STAHLZEIT, de spektakulairste tributeshow van RAMMSTEIN komt donderdag 13 december naar Schaaf Stahlzeit is niet zomaar een Rammstein cover band. Want om een eerbetoon aan de meest succesvolle band in Duitsland te geven, moet je veel meer doen. Het reportoire van Stahlzeit bevat alleen de hoogtepunten van de albums van Rammstein, waarmee ze grote podia in Europa in extase brengen.

Leeuwarden Huilt
LEEUWARDEN HUILT, zaterdag 15 december in Schaaf. Bepaal je eigen entree! Gratis, of een bijdrage in de collectebus, je bepaalt het zelf. Het feest voor alle Leeuwarders, arm, rijk, wit, zwart, geel of groen, iedereen is altijd welkom in Schaaf. Bekende Leeuwarder artiesten plus Dries Roelvink janken samen met alle Leeuwarders om het naderende einde van 8 jaar Schaaf met Carel Nout en zijn horecatoppers.

 


The Ultimate  Guns ’N Roses Tribute
Tijd voor gitaarsolo’s van Slash en flinke uithalen van Axl. The Ultimate Guns ‘N Roses Tribute zet Schaaf op zaterdag 22 december in vuur en vlam. Hits als Patience, You Could Be Mine en Sweet Child O’ Mine vliegen om je oren. Allemaal in Paradise City Leeuwarden!

 

Spirit of Woodstock

Op zaterdag 29 december sluiten de huidige exploitanten hun beheer van Schaaf af met een knalfeest. De Spirit of Woodstock is een feest voor alle trouwe Schaaf-gangers, maar ook voor iedereen die het oudste noordelijke theater nog niet kent. Vijf super bands gaan het ultieme Woodstock-gevoel neerzetten in het City Theater:
Janis Joplin by Nina Sings Joplin
Jimi Hendrix by Hendrix Alive Project
The Who by Back To The Who
Santana by Soul Sacrifice
Joe Cocker by Joe Undercover

Een rijke geschiedenis
Schaaf geeft nu onderdak aan iedereen die een goede locatie zoekt voor een feest, een (platen- of CD-) beurs, sportevenement of een goed optreden. In de 221 jaar dat het theater bestaat is het pand gebruikt voor allerlei doeleinden.

In 1797 koopt Gerrit van der Wielen de bouwvallige katholieke kerk in de Sacramentsstraat en verbouwt deze tot vergaderzalen, met daarachter een kolfbaan. Dertien jaar later bouwt hij een concertzaal in zijn achtertuin. De ingang van Zalen Schaaf komt zeven jaar later aan de Breedstraat, waar hij nog steeds is. Ook worden er enkele zalen toegevoegd. Het pand wordt meerdere malen verkocht, totdat Louis Schaaf het in 1920 koopt. De naam wordt veranderd naar Zalen Schaaf. Hij vernieuwt het pand, met in 1939 een nieuwe gevel en in 1952 een modernisering van de binnenkant. Carel Nout is vanaf 2011 huurder van het pand en samen met zijn zoon Daniël zorgt hij ervoor dat de zalen gevuld worden. Hun doel is om laagdrempelige, leuke, betrouwbare, maar vooral gezellige activiteiten te organiseren.

Het spookt
In al deze jaren zijn er opmerkelijke activiteiten geweest in Schaaf. Er wordt zelfs gezegd dat er bovennatuurlijke activiteiten plaatsvinden. Volgens de verhalen zijn er vier spoken in de eeuwenoude zalen. De meest bekende is Nel Schaaf, zelfs paragnosten hebben haar waargenomen. Ze zorgt ervoor dat een stofzuiger op onverklaarbare wijze aangaat en dat lichten knipperen. Er is zelfs een filmploeg uit de zaal weggejaagd, omdat daar de productie werd opgewacht door een bijzonder gedaante. Maar laat dit je niet weerhouden om te komen, de geesten zijn tevreden als het theater gevuld is. We wensen de nieuwe beheerder echter veel sterkte met de spoken!

Tekst: Derek Woudstra
Foto’s: Simon van der Woude, Schaaf City Theater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *