Burgemeester brengt nieuws uit Italië

Er is Italiaans nieuws uit Leeuwarden. De Burgemeester van Napels begint het nieuwe jaar met een nieuwe kaart. Tijd om alle popelende fijnproevers alvast een voorproefje te geven

Tradizionale
Kenners weten dat hier authentieke Napolitaanse pizza’s worden gebakken in een houtoven, op 450°C. Omdat ze de pizza’s op zo’n hoge temperatuur bakken, liggen ze nog geen twee minuten in de oven. Dit resulteert in een knapperige korst, beetgare ingrediënten en een zachte bodem met de bekende pantervlekken. In Friesland is er maar één Napolitaanse houtoven, een echte Napolitaanse pizza eet je dus alleen bij De Burgemeester van Napels. Het restaurant doet er alles aan om het menu niet te laten ‘vernederlandsen’, een pizza Hawaii tref je hier niet aan. 

Il tavola della famiglia
De Vrienden van De Burgemeester – een groep vrienden, familieleden en fijnproevers – keuren volgens volledig Italiaanse wijze elk gerecht wat op de kaart komt. Aan een lange tafel, de familietafel, worden alle gerechten geserveerd, waarna ze beoordeeld worden op smaak en uitstraling. Alle nieuwe gerechten zijn goedgekeurd, ze mogen geserveerd worden aan de gasten. 

Pregustare 

Fritto Misto
Begin een avond lekker smikkelen met de Fritto Misto. Dit is een gerecht met zeevruchten, gepaneerd en gefrituurd. Het gerecht wordt geserveerd met een groene salsa. 

Orechiette 

Orechiette betekent in het Italiaans oortjes, omdat de vorm van de pasta hierop lijkt. De pasta wordt geserveerd met een licht pittige saus van ansjovis en broccoli. 

Pizza con pera, gorgonzola e pancetta
Zoals al eerder vermeld, een pizza Hawaii zal niet op de kaart komen. Toch is het gebruik van fruit niet uitgesloten. Een nieuweling op de kaart is de pizza met peer, gorgonzola en Italiaans spek. Een heerlijke combinatie van zoet fruitig met de rijke smaak van gorgonzola en spek. 

Pizza con patate
Pizza met aardappel? Het klinkt als een vreemde combinatie, maar het gerecht is door de voorproevers goed ontvangen. De pizza met aardappel wordt afgemaakt met traditionele Napolitaanse worst en scamorza (gerookte mozzarella). 

Zeppole
Dit gerecht is een gefrituurd balletje deeg, geserveerd
met Nutella, aardbeienjam en poedersuiker. Het is een traditioneel Napolitaans dessert en wordt gegeten op de katholieke feestdag San Giuseppe. 

Nuovo
Naast nieuwe pizza’s en pasta’s kun je bij De Burgemeester ook een gezondere keuze maken. Het restaurant biedt de mogelijkheid om een kleinere pizza te bestellen, aangevuld met een salade. Combineer elke pizza en salade van de kaart. 

Tekst: Derek Woudstra
Foto’s: Simon van der Woude, Burgemeester van Napels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *