Column Richard van Gelderen: Leeuwarden en de overheid

Even ter introductie: Mijn naam is Richard van Gelderen, 42 jaar jong, sinds elf jaar uitbater van café ‘t Wap en een echte “Liwwadder”. Mij is gevraagd een column te schrijven voor dit leuke magazine en de bijbehorende website. Het moet uiteraard over uitgaan in Leeuwarden gaan, en er vanuit een kritisch oogpunt naar kijken. Nou, laat dát maar aan een echte Liwwadder over!

Het is te makkelijk om even een ongezouten mening over het uitgaan in Leeuwarden de geven. Smaken verschillen en wat ík niks vind, kan een ander ontzettend leuk vinden. Ik hou het graag bij feiten. Daarom wilde ik het graag hebben over een nieuw soort ondernemer in de horeca: De Overheid.

Het is een feit dat de horeca al jaren in een behoorlijke dip zit en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit mede komt door de invloed van de overhead. Van gulden naar euro, leeftijdsgrens voor alcohol, halfbakken rookverbod, gerommel met sluitingstijden, etc. Allemaal prima hoor, maar dat betekent voor de ondernemer dat ‘ie inventief/creatief moet zijn om de tent draaiende te houden.

Organiseren van diverse activiteiten zoals live muziek, kaartavondjes, proeverijen en wat weet ik al niet nog meer. Dit brengt natuurlijk ook de nodige kosten/investeringen met zich mee. Geen probleem. Dat is ondernemen. Máár… Als de overheid zichzelf óók bezig gaat houden met deze activiteiten, wordt het voor de zelfstandig ondernemer al een stuk moeilijker.

Voorbeelden? Jazeker. Schouwburg de Harmonie bijvoorbeeld. Jaarlijks een miljoenenbudget om dingen te organiseren en elk jaar gaan er nog eens de nodige centen achteraan (gemeenschapsgeld) om de boel draaiende te houden. Lijkt mij ook makkelijk: Hier is een bult geld, organiseer wat, is het geen succes, jammer dan, hier is nog meer geld. Hoorde dat het restaurant dat de Harmonie wilde openen niet doorgaat. Er zitten al zo weinig restaurants in die omgeving..

Poppodium Neushoorn, dat miljoenen heeft gekost, mét daarbij een eigen café. Ingewikkelde stichting/BV constructies waardoor er vrijwilligers in een commerciële tent staan te werken. Wel winst proberen te draaien, maar bijna geen kosten. Dat wil ik ook wel. Voor de Neushoorn werd ook nog even diverse malen een uitzondering op het rookbeleid gemaakt, door mensen na drie uur ‘s nachts buiten te laten roken waarna ze gewoon weer naar binnen zouden mogen. De commerciële horeca elders in de stad zou hiervoor een dikke boete krijgen als ze dit zouden doen.

Nee, ik zou zeggen: Overheid, hou je bezig met het besturen van onze mooie stad. Zoals destijds de herbestrating van De Nieuwestad. Sorry, slecht voorbeeld.. Het project Nieuw Zaailand. Oeps, weer een slecht voorbeeld, excuus. Het nieuwe Provinciehuis…. Nee, ook niet echt wat ik bedoel. Nou ja, dan maar Culturele Hoofdstad 2018!

Ut sil mij benieuwe…

Groet,
Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *