5 tips om je goede voornemens vol te houden

Januari is voor veel mensen de maand om te starten met goede voornemens. En iets als “Ik ga gezonder leven”, “Ik ga tien kilo afvallen” of “Ik ga stoppen met roken” klinkt in de praktijk vrij makkelijk, maar het volhouden blijkt in de praktijk vaak lastig te zijn.

Als je om je heen vraagt naar hoe het met de goede voornemens van mensen gaat, krijg je vaak te horen dat het niet is gelukt om ze vol te houden. Vandaag krijg je vijf tips van het team van Studio Elements om ervoor te zorgen dat jouw goede voornemens wél lukken.

Tip 1: motivatie

Stel je voor dat je wil afslanken, maar dat eigenlijk helemaal niet leuk vind. Dan is de kans dat je het volhoudt veel lager. Het allerbelangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt. Zo houd je nieuw gedrag vol en is de drempel veel lager.

Tip 2: voldoende focus

Sommige mensen ervaren stress bij het volhouden van hun goede voornemens. En wanneer je gestrest bent, heb je minder tot geen focus op je doel. Je een dagje niet aan je goede voornemens houden mag en kan prima. (On)bewust wordt dit op andere dagen weer gecompenseerd.

Tip 3: zorg voor variatie

Je lichaam is gek op variatie, dus focus jezelf niet blind op één ding. Varieer bijvoorbeeld tussen gezonder eten en minder eten. Na een gezellig avondje uit eten gaan met vrienden kun je de volgende dag ook compenseren door veel meer groenten te eten.

Tip 4: maak een plan

De meeste mensen leggen hum ambities veel te hoog en houden geen rekening met dagen dat het minder goed gaat met hun goede voornemens. Veel mensen willen tijdens vakanties bijvoorbeeld door met afvallen, maar vaak komen mensen tijdens de vakanties aan. Wat je op zulke momenten ook kunt doen is focussen op stabilisatie. Ook dat is progressie! 

Tip 5: blijf zo veel mogelijk uit de buurt van verleidingen

Op veel plekken barst het van de verleidingen. Een avondje uit eten gaan, bijvoorbeeld. Zorg dat je een omgeving hebt met zo weinig mogelijk afleiding. Wanneer je een avondje uit eten gaat kun je het beste met je rug naar de keuken zitten en van tevoren de menukaart bekijken om te checken wat je écht lekker vindt. En is er een collega op je werk met een pot vol snoep? Zorg er dan voor dat je die niet in je zichtveld hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *