Column Ton Eijer: Hebben we genoeg horeca in de stad?

6 mei 2025 14:42

Column Ton Eijer: Hebben we genoeg horeca in de stad?

We zijn dolblij met de grote variatie aan horeca in onze mooie stad. Je kunt overal heerlijk genieten, eten en drinken, fijn zitten op de vele terrassen en je laten verwennen. Maar moeten we er ook voor waken dat we niet te veel van hetzelfde krijgen? Een overkill aan bepaalde typen zaken. We willen ook een gezond horecaklimaat, waarbij alle horecaondernemers een goede boterham kunnen verdienen.

Veel steden en gemeenten werken met een horecatoevoegingsbeleid, waarbij wordt gekeken of een bepaald type bedrijf bij alle al bestaande horeca past. Dit zou de variatie, en dus het aanbod voor de gasten, ten goede komen. Het is fijn om keuze te hebben, maar vaak heb je wel een voorkeur waar je het liefst zit.

Naast de bezoekers uit Leeuwarden en omgeving zijn er ook bezoekers van verder weg. Er moet dus wel genoeg aanbod zijn. Daarnaast is dit ook een bescherming van de bestaande horeca die ontzettend hun best doen.

Natuurlijk zijn we voor een vrij ondernemersklimaat, waar nieuwe ideeën en concepten ook een plek moeten krijgen. Maar om nu in alle leegstaande panden horeca toe te staan? Dat kan toch ook niet echt de bedoeling zijn.

Al met al hebben we een supermooie stad waar de horeca een hoge waardering krijgt van de bezoekers. Ik hoor vaak van toeristen: “Wat is het toch leuk hier, we komen terug!”

Naar alle berichten van terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Skyline van Leeuwarden

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.